Restauranger i Gamla Stan

Restauranger i Gamla Stan

Gamla Stan är inte bara Stockholms, utan också Sveriges mest besökta turistmål. Stadsdelen har en historia med tusenåriga anor, en härlig atmosfär, fantastiska sevärdheter och massor av caféer och restauranger att välja bland. Många av restaurangerna i Gamla stan har tagit fasta på Gamla stans historia och många av Gamla stans restauranger är också inhysta i gamla byggnader där man kan ana historiens vingslag. Flera av byggnaderna från medeltiden har nämligen kvar sina källarvalv och detta kombinerat med stadsdelens kullerstensgator, trånga gränder och magnifika arkitektur passar mycket bra som bakgrund och fond till all den goda mat som serveras på restauranger i Gamla stan. I Gamla stan finns det restauranger som serverar mat från världens alla kök och i alla prisklasser. Här tipsar vi om några av de restauranger i Gamla stan som är väl värda ett besök om du åker till Gamla stan.

Restaurang KaffeGillet

KaffeGillet är en av de restauranger i Gamla stan där du kan uppleva en magisk stämning eftersom restaurangen är inrymd i en byggnad från 1300-talet med äkta källarvalv, rustningar och andra tidstypiska attribut. Restaurangen ligger centralt beläget, mitt emot Storkyrkan. Sommartid finns uteservering på båda sidor om gränden Trångsund. Restaurangen serverar till stor del hemlagad mat, exempelvis egengjort potatismos, egna såser och mycket mera.

Restaurang Sjätte Tunnan

Precis som restaurang KaffeGillet så finns det valv även på Restaurang Sjätte Tunnan, även om denna restaurang är inhyst i ett något yngre hus. Medeltidsinspirationen är dock hög på Sjätte Tunnan. Här kan man inte bara äta mat från medeltiden, utan också äta den så som man gjorde på medeltiden. Ölmenyn är också väl värd att titta närmare på.

Restaurang Den Gyldene Freden

Den Gyldene Freden ägs av Den Svenska Akademien. På restaurangen har det serverats svensk husmanskost sedan 1722 och idag har restaurangen fortfarande en äkta och genuin svensk 1700-tals karaktär. Här serveras än idag svensk och nordisk husmanskost om än i modern tappning.

Restaurang Shogun

Restaurang Shogun var den första japanska restaurangen i Stockholm och idag också en av de mest populära. Där finns inte bara själva restaurangen, utan också en sushibar och två stycken tatami-rum där man kan äta mat på traditionellt japanskt vis. Här är det ett måste att prova på det japanska julbordet. Annars serveras också traditionell japansk husmanskost serverad på ett äkta japanskt sätt, vilket förstås är en upplevelse i sig.

Magnus Ladulås

Föredrar du svensk husmanskost är det till Magnus Ladulås du ska söka dig. Denna restaurang ligger i en byggnad från 1500-talet, men det finns också tydliga 1970-talsvibbar eftersom restaurangen öppnade just 1970 och har bevarat sin folkliga miljö sedan dess. Här serveras bland annat köttbullar, raggmunk och ett intressant utbud av drycker.

Grillska Huset

På Stortorget ligger Grillska Huset som är en del av Stockholms Stadsmission. Här kan man äta dagens lunch, soppor, pajer, mackor och sallader tillagade med fina råvaror och med god omsorg. Här kan man också njuta av en av huvudstadens mest populära innergårdar sommartid.